Cresoler er en gruppe af kemiske forbindelser, der kan forekomme naturligt eller som en forurening i drikkevand. Ved at måle for cresoler i en drikkevandsprøve kan man vurdere kvaliteten af vandet og afgøre, om det er egnet til menneskelig indtagelse.
Cresoler er giftige og kan forårsage sundhedsmæssige problemer, hvis de indtages i høje koncentrationer over en længere periode. Derfor er det vigtigt at overvåge og regulere mængden af cresoler i drikkevandet.
Typisk måles cresoler ved hjælp af kemiske analyser, hvor prøver af drikkevandet testes for at identificere og kvantificere koncentrationen af cresoler. Disse analyser kan udføres på laboratorier ved hjælp af avanceret udstyr og teknikker.
Når man måler for cresoler, er de mest almindeligt målte forbindelser:
1. Para-cresol (p-cresol)
2. Meta-cresol (m-cresol)
3. Ortho-cresol (o-cresol)
Koncentrationen af cresoler angives typisk i mikrogram pr. liter (?g/L) eller i andre relevante enheder af koncentration. En vurdering af disse resultater vil derefter blive sammenlignet med nationale eller internationale standarder for drikkevandskvalitet, for at afgøre om drikkevandet er sikkert at indtage.