Kimtal ved 55 grader er en måling, der bruges til at vurdere den mikrobiologiske kvalitet af drikkevand.
Kimtal er et udtryk for antallet af levende mikroorganismer i en prøve. Ved 55 grader Celsius skaber man en optimal grobund for forskellige mikroorganismer, der kan være til stede i vandprøven.
Ved at udsætte prøven for denne temperatur kan man skabe de bedste forhold for at kunne tælle antallet af levedygtige mikroorganismer, der kan formere sig ved denne temperatur. Dette tal angives som antal kolonidannende enheder pr. milliliter vand (CFU/ml) og bruges til at estimere den samlede mængde af potentielt skadelige mikroorganismer i drikkevandet. Jo højere kimtallet er, desto større er sandsynligheden for, at der er for mange mikroorganismer til stede, hvilket kan indikere forurening eller dårlig hygiejne.
Det er vigtigt at bemærke, at kimtallet ikke nødvendigvis indikerer tilstedeværelsen af specifikke patogene mikroorganismer, der kan forårsage sygdom. Derfor er det nødvendigt at udføre yderligere analyser for specifikke patogener, hvis der findes høje kimtal i drikkevandet.